Nieuws
Geplaatst op 1 april 2020 om 12:56 uur

Oproep voor #SOSMoria door kinderarts Marielle Pijnenburg


Op dit moment neemt de COVID crisis alle tijd en aandacht van een ieder in beslag en kosten nog moeite worden gespaard om patienten zo goed mogelijke zorg te kunnen geven. Dat is volkomen terecht en het is mooi te zien hoeveel solidariteit en hulpvaardigheid er is in Nederland en hoeveel er mogelijk is in korte tijd. 
Aan de buitengrens van de EU voltrekt zich een andere ramp, in de Griekse kampen waar duizenden vluchtelingen geen kant uit kunnen.  

In februari was ik 2 weken actief als kinderarts in kamp Moria op Lesbos voor de stichting Bootvluchteling. Een heel indrukwekkende, bijna onwerkelijke ervaring. In Moria verblijven ruim 7000 kinderen. Ze zijn daar niet veilig, hebben geen warm onderkomen, krijgen geen onderwijs en hebben nauwelijks toegang tot gezondheidszorg. Iedereen houdt zijn hart vast voor een COVID outbreak, temeer daar veel vrijwilligers inmiddels noodgedwongen vertrokken zijn of niet naar Lesbos kunnen gezien de ontwikkelingen in hun eigen land. Ook de Griekse bevolking zit al jarenlang klem.

Als kinderartsen hebben we de plicht ook voor de kinderen in de Griekse kampen op te komen. De EU moet haar verplichtingen zoals afgesproken in 2016 nakomen en deze vluchtelingen en de kinderen in het bijzonder zo snel mogelijk evacueren en opnemen in Europese landen.

Twee Nederlandse artsen hebben het initiatief genomen tot de actie #SOSMoria. Het zou mooi zijn als zoveel mogelijk kinderartsen deze actie steunen en verspreiden binnen hun (internationale) netwerk. 

Groeten, Marielle
Dr. Mariëlle Pijnenburg
Assoc. Prof. Pediatric Pulmonology
Head of dept. of Pediatric Pulmonology and Allergology
Erasmus MC - Sophia Children's Hospital
Room Sp 3456
Wytemaweg 80
3015 GJ Rotterdam
Netherlands
Tel 0031 107036263
Expertisegroep Global Child Health
© Copyright 2024
Contact
Beheer
Deze website is ontwikkeld door Romilan ICT