De werkgroep vluchteling kinderen
EKANN



Nieuws




Geplaatst op 11 mei 2020 om 20:27 uur

NSCK resultaten over Vluchtelingkinderen


Van 2015 tot en met februari 2020 heeft de Expertisegroep Global Child Health (EGCH) gebruik mogen maken van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK) voor vluchtelingen kinderen. https://www.nvk.nl/themas/wetenschap-en-innovatie/nsck

Het NSCK bestaat sinds 1992. Het doel van het NSCK is het optimaliseren van de zorg voor het (zieke) kind. Dit doet het NSCK door wetenschappelijk onderzoek te faciliteren. Maandelijks vraagt het NSCK alle klinisch werkende kinderartsen en aios om via een digitaal systeem nieuwe patiënten met een aandoening van de actuele NSCK-signaleringen te melden. Met de schat aan informatie die op deze manier wordt verkregen, zijn inmiddels meer dan 12 proefschriften, 65 internationale en 50 nationale publicaties verschenen en wordt een bijdrage geleverd aan de gezondheid van Nederlandse kinderen, waar kinderartsen mede verantwoordelijk voor zijn. 

Kinderartsen zien regelmatig vluchtelingenkinderen op het spreekuur. Uit eerste voorlopige analyse van de NSCK meldingen blijkt dat er met name zorgen zijn rondom de frequente overplaatsingen. Met name voor kwetsbare kinderen met veel zorgbehoefte, heeft een plotselinge overplaatsing vaak grote consequenties. Vaak weten kinderartsen weinig van de medische achtergrond als een kind op het spreekuur komt, doordat er kinderen die elders geboren zijn vaak geen antenatale- en neonatale screening hebben gehad. Ook gaan veel medische dossiers verloren, door het immigratieproces en door de overplaatsingen. Gezondheidsvaardigheden binnen families van vluchtelingen zijn vaak van belang in hoe de toegankelijkheid van zorg wordt ervaren binnen deze groep. Verder is cultuur van belang hoe gezondheid en ziekte wordt ervaren en gecommuniceerd.


Bestand openen
Baauw_et_al-2018-European_Journal_of_Pediatrics.pdf






Expertisegroep Global Child Health
© Copyright 2024
Contact
Beheer
Deze website is ontwikkeld door Romilan ICT